Make your own free website on Tripod.com
"SkampA" online

Bota


Home | Historia e Elbasanit | Shtrirja gjeografike | Turizmi | Tregetia dhe biznesi | Bujqesia | Industria | Figura te shquara | vende per te vizituar | Links

Al-Kaeda: fantazma qe kercenon qyteterimin perendimor

 

 

Al-Kaeda eshte nje grup nderkombetar terrorist i drejtuar nga Osama bin Laden. Ata kerkojne te clirojne vendet myslimane nga ajo qe ata e shikojne si ndikim profane te perendimit dhe te zevendesojne qeverite e vendeve myslimane me regjime fondamentaliste islamike. Mbas sulmeve te 11 shtatorit 2001 ne Amerike, Shtetet e Bashkuara te Amerikes nisen nje lufte ne Afganistan per te shkaterruar bazat e al-Kaedes atje dhe per te permbysur talebanet, sundimtaret fondamentaliste myslimane te vendit te cilet strehonin bin Laden-in dhe pasuesit e tij. Al-Qaeda ne arbisht do te thote ‘baza”

 

Origjinat

 

Al Qaeda lindi nga Services Office ( drejtoria e sherbimeve),  nje ekip special per brigadat nderkombetare myslimane qe kundershtonin pushtimin sovietik te Afganistanit ne 1979. Ne vitet ’80-te, Services Office- qe administrohej nga Bin Laden dhe studiuesi fetar palestinez Abdullhah Azzam-rekrtuan, trainuan dhe financuan  mijera muxhahedine apo luftetare te shenjte  nga me shume sesa pesedhjete vende. Bin Laden donte qe keto luftetare te vazhdonin “luften e shenjte” pertej Afganistanit. Ai e formoi Al-Kaeda-n rreth vitit 1988

 

Udheheqesit

 

Sipas te dhenave nga FBI, Al-Qaeda administrohet nga nje keshill i cili “diskuton dhe aprovon aksionet kryesore, duke perfshire edhe veprimet terroriste”. Ne krye eshte Bin Laden. Ayman al-Zawhairi, drejtuesi i xhihadit islamik egjiptian mendohet se ka qene krahu i djathte i bin Laden dhe keshilltari ideologjik i Al-Qaeda-s. Radikali jordanez Abu Musabal-Zarqwi, i cili ka drejtuar nje numer aktesh terroriste ne Irak-duke perfshire prerjet e kokave te te huajve te rrembyer-gjithashtu mendohet i lidhur me al-Kaedan. Zarqwi e kerkoi aleancen e tij me bin Laden ne vitin 2004, dhe Bin Laden e ka cilesuar Alzarkwi-in si “princi i Al-Qaeda-s ne Irak”. Me se paku, nje komandant i larte i Al-Qaeda-s  Muhamed Atef ka vdekur gjate sulmeve ajrore te Sh.B.A-ve ne Afganistan, dhe nje tjeter ushtarak i larte, Abu Zubayedah eshte kapur ne Pakistan ne mars 2002. Ne mars 2003, ideatori i supozuar i sulmeve te 11 shtatorit, Khalih Sheik Mohamed, dhe shefi i thesarit te Al-Qaeda-s Mustafa Ahmed al-Hasawi gjithashtu u kapen ne Pakistan

 

Menyra e veprimit

 

Nuk egziston nje shtab i vetem. Nga 1991 deri ne 1996 al-Qaeda funksiononte pergjate kufirit afgan, ose mbrenda qyteteve pakistaneze. Al-Qaeda ka celula autonome ne rreth 100 vende, duke perfshire dhe Shtetet e Bashkuara te Amerikes sipas disa burimeve zyrtare. Forca e ligjit ka prishur disa celula te Al-Qaeda-s ne Mbreterine e Bashkuar, Shtetet e bashkuara, Itali, France, Spanje, Gjermani, Shqiperi, Ugande dhe ne vende te tjera

 

Shtrirja

 

Eshte e pamundur te thuhet me saktesi, sepse al-Kaeda eshte e decentralizuar. Anetaret e saj mund te jene nga disa qindra deri ne disa mijera

 

Lidhja me organizatat e tjera terroriste

 

Po, al-Kaeda ka lidhje me organizatat e tjera terroriste si p.sh. Grupi Luftarak Islamik Libian, Ushtria Islamike e Addenit (Jemen), Jama’at al-tawahid wal jihad (Irak), Levizja islamike e Uzbekistaninit, Grupi salefi per thirrje dhe lufte (Malajzi, Filipine). Keto grupe kane te perbashket me al-Kaeda-n pikepamjet islamike sunite. Disa eksperte te terrorizmit teorizojne se al-Kaeda, mbas humbjes se bazes ne Afganistan, mund te mbeshtetet gjithnje e me shume ne organizatat e tjera te aferta me te per te vazhduar axhenden e vet.

 

Sulmet kryesore te al-Kaeda-s

 

Ky grup terrorist ka patur si objektiv interesat amerikane, interesat perendimore, interesat cifute si edhe qeverite myslimane qe i konsiderojne si te korruptuara –perpara se gjithash monarkine e Arabise Saudite. Sulmet qe lidhen me Al-Kaeda-n perfshijene:Bombardimet e trenave publike ne Madrid ne mars 2004 ku mbeten te vrare 200 vete dhe u plagosen 1800 te tjere; bombardimet me autobomba te zonave residenciale ne Riad te Arabise Saudite ne mars 2003; Komplotet qe lidhen me al-Kaeda-n  perfshijne planin per te vene bomba ne aeroportin nderkombetar te Los Axhelosit ne 1999, nje plan te vitit 1995 per te hedhur ne ere 12 avione transpacifike te linjave komerciale amerikane; nje plan te vitit 1995 per te vrare presidentin Klinton gjate nje vizite te tij ne Filipine dhe nje plan te vitit 1994 per te vrare papen Gjol Pali II gjate nje vizite ne Manila

 

Al-Qaeda ne arabisht do te thote ‘baza”

 

Al-Qaeda administrohet nga nje keshill i cili “diskuton dhe aprovon aksionet kryesore, duke perfshire edhe veprimet terroriste

 

Al-Qaeda ka celula autonome ne rreth 100 vende

 

Eshte e pamundur te thuhet me saktesi, sepse al-Kaeda eshte e decentralizuar. Anetaret e saj mund te jene nga disa qindra deri ne disa mijera

 

Grupet e tjera terroriste qe e mbeshtesin  kane te perbashket me al-Kaeda-n pikepamjet islamike sunite.